5 Tips – Gjør bedriften litt mer miljøvennlig

Miljøvennlighet har, ironisk nok, aldri vært hottere. Her er 5 tips som kan gjøre din bedrift litt mer miljøvennlig. Bedriftsledere; forén dere! Det er mer viktig nå enn noen gang at vi alle står opp og tar et slag for miljøet vårt. Det flommer over av plast og søppel, temperaturer stiger og været blir mer ekstremt. Den globale oppvarmingen vi fryktet før, er nå mer eller mindre på vei til å bli en realitet. Likevel er det ikke for sent – så lenge flere enn bare enkeltindivider gjør det de kan for å bidra.

Mange setter miljøvennlighet høyt, og flere og flere bruker både tid og energi på å leve litt grønnere. Men det er også mange arbeidsplasser og bedrifter som kan gjøre noe for å være med på den grønne bølgen som skyller over landet.

1. Bli miljøsertifisert

Du har kanskje allerede hørt om Miljøfyrtårn? Dette er en stiftelse som lar bedrifter sertifiseres for et miljøsertifikat. Her får du effektive verktøy for miljøledelse på jobb, slik at det blir lettere for bedriften å ta miljøansvar. Dette kan hjelpe deg og din bedrift med å bygge en bedre profil, samt kvalifisere deg til flere anbudsrunder. Dette kan være lønnsomt for både bedriften og miljøet!

Miljøfyrtårn gir deg også konkrete verktøy i digitale systemer som hjelper bedriften med systematisk arbeid mot flere miljøtiltak i hverdagen. Dette gjør det enklere med tanke på rutiner for arbeidsmiljø, energibruk, innkjøp, avfallshåndtering og transport – og med denne hjelpen kan du imøtekomme de økende kravene om miljøvennlighet fra markedet.

2. Effektiviser gamle løsninger

Gamle løsninger på nye problemer går sjeldent hånd i hånd. I tillegg kan gamle måter å gjøre ting på, både ta lenger tid, koste mer og være mindre gunstig for miljøet. Tenk for eksempel på hvor mye papir vi brukte på arbeidsplassen tidligere. Selv om vi i dag lever i et ganske så digitalt samfunn, brukes det fortsatt mye papir på jobb. Det hogges med andre ord utallige trær slik at vi kan skrive, fakturere, informere og notere på papir – selv når vi har løsninger som gjør dette totalt unødvendig.

Når det kommer til regnskapet, er det fremdeles mange som bruker papirløsninger og kontorer står fortsatt fullpakket med permer og konvolutter som inneholder regnskapsdokumentasjon og må lagres i minst fem år.

Her kan man spare både plass, miljø og også ofte økonomi, samtidig som effektiviseringen økes. Digitale løsninger reduserer ikke bare behovet for papir og utskrifter, de minsker også nødvendigheten av fysiske leveranser – siden alt ligger tilgjengelig for de som måtte ha bruk for det på nett. Dette kan igjen være med på å redusere CO2-utslipp knyttet til frakt og forsendelser.

Hvorfor ikke la noen ta en gjennomgang av papirarbeidet og dokumentene dere lagrer fysisk – og overføre det dere trenger til en skybasert løsning?

3. Donere eller investere i grønne formål

Har dere gjort det særlig bra et år og går med overskudd, kan det vurderes å donere noe til grønne formål. Det finnes også positive trender assosiert med miljøvennlige donasjoner eller forvaltning av penger hos mer miljøvennlige fond.

Det er også fullt mulig å investere i teknologi som er bra for miljøet – og dette kan dere til og med tjene penger på dersom selskapene dere legger penger i gjør det bra. Dermed er det er fullt mulig å få en god avkastning, så vel som samvittighet, dersom man prøver seg på dette.

4. Sorter avfall også på jobb

Du er kanskje god på det hjemme, men hvor flink er arbeidsplassen som helhet til å sortere avfall riktig? Dersom håndteringen og sorteringen av avfall på jobb bedres, vil en ikke bare gjøre miljøet en tjeneste, man vil også fremstå som mer profesjonelle overfor kunder. Å være tydelig opptatt av miljøet, synliggjør nemlig samfunnsansvaret bedriften selv tar.

Det vil også være motiverende for samtlige ansatte med en mer miljøfokusert arbeidsplass. Det er hyggelig å ta del i noe sammen, og i Norge har vi jo den kjente og kjære dugnadsånden langt inn i ryggmargen. Ta kontakt med firmaer som kan hjelpe til med å sette opp gode miljøstasjoner og rutiner for blant annet plast, matavfall og pant. Det er bare å starte enkelt – hver minste ting hjelper.

5. Gjør lunsjen grønnere

Lunsjen er en ypperlig tid for folk å ta mer miljøbevisste valg. Dersom din bedrift har muligheten, er felles lunsj et flott tiltak. Her kan dere fokusere på mindre matavfall og gjøre innkjøp av organiske produkter i sesong og litt mindre kjøttforbruk. Ansatte vil med et slikt tiltak slippe å pakke med seg egen lunsj, noe som kan spare miljøet for unødvendig emballasje. I tillegg vil en deilig, felles lunsj også kunne bedre arbeidsmiljøet – ikke bare miljøet generelt.

Det er også mulig å kjøpe inn produkter til oppvask og hygiene som er mer miljøvennlige. Dersom det lar seg gjøre er renholdsprodukter som er plantebaserte og biologisk nedbrytbare et godt valg. Ikke inneholder de skadelige kjemikalier heller – så når de ansatte vasker opp etter lunsjen, eller vasker hendene etter et toalettbesøk, vil slike produkter være mindre skadelige for helsen deres også.

Vil du lese flere artikler som denne?

Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!