Hvordan er reglene for representasjon og gaver?

Er du usikker på hvor mye du kan spandere skattefritt på kunder eller forretningsforbindelser ved et restaurantbesøk? Hvor mye kan du gi i gaver til kunder uten at de må skatte av verdien? Hva med gaver med firmalogo? Eller kundearrangement med bevertning? Vi har samlet de viktigste reglene for deg i artikkelen under.

Hvordan er reglene for fradragsberettiget representasjon ved bevertning eller resturantbesøk?  


Hovedregelen sier at representasjonskostnader ikke er fradragsberettiget, men om kostnaden er beskjeden og punktene under er oppfylt, får du fradragsrett.   

Formål:
Formålet med bevertningen må knytte seg til virksomhetens drift eller i umiddelbar forbindelse med forhandlinger eller demonstrasjon av varer. Du kan ikke ta med deg kameraten din på lunsj og få det fradragsberettiget, med mindre han har en forbindelse til din bedrift, som for eksempel leverandør eller en kunde. Formålet med møtet må dokumenteres i utlegget, og ha noe med deres samarbeid å gjøre.  

Kostnad:  
Hvor mye er regningen på? Kostnaden per person kan ikke overstige 468 kr på restaurant/utested inkl. alkohol (ikke brennevin). Overstiger du beløpet, er ikke representasjonen fradragsberettiget, men du kan ta kostnaden på selskapet. Overstiges beløpet vil ikke kostnaden bli fradragsberettiget. Kostnaden kan fortsatt bli værende i regnskapet. 

Er kostnaden uforholdsmessig høy, eller formålet med bevertningen ikke anses å være tilknyttet selskapet, vil kostnaden kunne bli innberettet på de aktuelle deltagere. 

Tidspunkt:  
Bevertningen må skje på et tidspunkt som er rimelig i forhold til formålet med møtet, helst knyttet opp til arbeidstiden og i nærhet til arbeidsstedet. Er møtet lagt til en middag, må tidspunktet være rimelig i forhold til det. Finner bevertningen sted rundt normale middagstider eller foreligger det kvitteringene fra kjøp ut i de sene nattetimer?  

Alkohol:  
Inneholder kvitteringene kjøp av brennevin er ingenting fradragsberettiget. Her er det ingen unntak fra regelen. Inneholder kvitteringen vin eller øl, innen rimelighetens grenser, kan kostnaden føres på selskapet. 

Dokumentasjon:  
Kjøpet må dokumenteres med faktura eller kvittering. Deltakere må være nevnt ved fullt navn og hvilket foretak de representerer. I tillegg må formålet med bevertningen dokumenteres.  Kan du ha med kunder på julebordet?

Personer som ikke er tilknyttet selskapet kan være med på julebordet, men du må forholde seg til representasjonsreglene som nevnt ovenfor. Kostnaden per person kan ikke overstige 468 kr for at det skal være fradragsberettiget.

Les også:  Hvor mye kan du kan spandere på eller gi i gaver til ansatte?Hvor mye kan du gi i gaver til kunder skattefritt? ​

Gaver er fradragsberettiget hvis kostnaden per person ikke overstiger 260 kr per gang. Dette gjelder også gaver som gis som reklameartikler, for eksempel med firmalogo. Hvis gaven er av høyere beløp, er den ikke fradragsberettiget. Er gaven av uforholdsmessig høy verdi vil dette føre til skattepliktig fordel for mottaker. Kostnader til kranser ved dødsfall er fradragsberettiget uten hensyn til beløpsgrensen.


Er du i tvil- så rådfør deg

Reglene knyttet til gaver og representasjon kan være vanskelig å forstå og åpner for noe tolkning. Vårt tips til deg er: Er du usikker, så rådfør deg! Skal du ha et stort kundearrangement, så hør med regnskapsføreren din hvordan du bør gå frem for å overholde regelverket.  Er du usikker på om gaven du gir har høyere verdi enn det som er lov? Sjekk det opp og ta reglene på alvor. Er du usikker på verdien av gaven du får, så vær forsiktig med å ta imot dette.  

Skattesensitive problemstillinger er områder som både revisor og myndighetene er ekstra strenge på. Det er unødvendig å risikere at kunder eller forretningsforbindelser skal bli innberettet for et beløp fordi selskapet ikke har fulgt reglene. Derfor er det lurt å rådføre deg med din regnskapsfører, om du er i tvil om hva du bør gjøre i de ulike tilfellene.  

Skattedirektoratet har sendt et forslag til nytt regelverk nå, som er ut på høring. Forslaget skal gjøre retningslinjene tydeligere, slik at behovet for tolkninger blir mindre. Vi vil skrive mer om dette, når Skattedirektoratet kommer med mer informasjon.

Har du spørsmål knyttet til dette eller ønsker råd i forhold til eget regnskap? Ta kontakt med oss her!

 
Bruker du regnskapstallene til å ta strategiske valg?
Øk lønnsomheten eller avverg en negativ utvikling.

OM VIEW LEDGER

Vi tilbyr skybaserte
økonomisystemer,
regnskaps- og lønnstjenster
og økonomisk rådgivning. 


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Samarbeidet med VIEW Ledger fungerer veldig bra. De forstår at vi har deadlines og at vi har korte frister på ting."
"Vi valgte VIEW Ledger som vår Økonomisjef"
"For å være i tet i vår bransje på verdensmarkedet må vi ha stålkontroll på kostnader og lønnsomhet knyttet til ordrene våre"

Våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Vi er Xledger sin største partner og sertifisert som Platinum Partner.
Vi er Tripletex sin største partner og kjenner systemet godt.
Vi leverer Sticos Personal- et komplett HR, HMS og personalsystem.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Beathe Opheim
Økonomikonsulent
Renate Slinning
Avdelingsleder
Rune Johansson
Sales Executive

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Forenklet arbeidshverdag i Xledger

Bergen
torsdag 15. august

Les mer og meld deg på
Forenklet arbeidshverdag i Xledger

Oslo, Barcode
tirsdag 20. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
ERP-konsulent

Oslo

Les mer og søk her
Jørgen Austheim Person
Direktør for Finans og forretningsutvikling

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
                             Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Xledger AS, Tripletex AS

 
VIEW Ledger er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2018 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.